Hoogstraat

Beschrijving

Hoofdstraat van Beersel die het dorpscentrum verbindt met de zuidelijk gelegen weg Brussel-Halle (Grote Baan). De historische bebouwing sluit vooral aan bij het Herman Teirlinckplein met de voormalige pastorie en op nummer 3 het voormalige doch sterk verbouwde, in oorsprong 19de-eeuwse gemeentehuis. Tussen beide in, op een grasveld, staat het oorlogsgedenkteken.

De straat wordt gekenmerkt door een doorsnee-dorpsbebouwing van bakstenen burgerhuizen (nummers 9, 11, 13, 21), verjongend naar gelang men zich van het centrum verwijdert. Op nummer 10 ligt een café met achterliggende danszaal Malbecq-Wets uit 1912. De zaal fungeerde als repetitielokaal voor de liberale fanfare. In 1915 is er in het kadasterarchief voor de eerste keer sprake van een danszaal. Het tweede deel van de straat voorbij de Laarheidestraat behield zeer lang een landelijk karakter. Sterk beeldbepalend is de inplanting van de begraafplaats. Hoeve Vanderlinden uit 1903 op nummer 21 is nog een eenvoudig voorbeeld van agrarische architectuur in deze omgeving. De witgeschilderde bakstenen hoeve werd op een oudere site gebouwd.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten Beersel, afdeling I (Beersel), 1912/21 en 1915/7 (nummer 10) en 1904/6 en 1949/19 (nummer 21).
  • DEBRAEKELEER W., DEBUSSCHER G., DESMEDT M., MEURISSE R., NEVENS M., WALSCHOT L. & WINDERICKX E. 2013: Brouwerijen en bierstekerijen in Beersel, Beersel, 68-71.

Auteurs: Mertens, Joeri