Lobbos

Beschrijving

Lobbos vormt de twee zijden van een driehoekig beboomd pleintje ten zuiden van de weg Brussel-Ukkel-Beersel-Halle. Volgens H. Vandenbosch zou hier een zandgroeve gelegen hebben die later met huisvuil werd opgevuld. In de volksmond is de plek nog bekend als 'fosse' wat op de groevefunctie zou wijzen. Op de Ferrariskaart vormde de weg Brussel-Halle hier een scherpe bocht doorheen een bos. Deze bocht bestond nog halverwege de 19de eeuw, zie Poppkaart, en werd later rechtgetrokken. Het bos wordt op de Atlas der Buurtwegen en de Vandermaelenkaart aangeduid als Loobosch wat mogelijk tot de huidige naam heeft geleid.

• Kabinetskaart van de Oostenrijkse Nederlanden voor Zijn Koninklijke Hoogheid de Hertog Karel Alexander van Lotharingen, Jozef Jean François de Ferraris, Koninklijke bibliotheek van België, uitgegeven in 1770-1778, schaal 1:11.520 herleid naar 1:25.000.
  • Atlas Cadastral parcellaire de la Belgique, Dépôt de la Guerre, uitgegeven in 1845-1855, schaal 1:20.000.
  • Topografische kaart van België, Philippe Vandermaelen, uitgegeven in 1846-1854, schaal 1:20.000.
  • Informatie verkregen van H. Vandenbosch (25 juli 2016).