Geografisch thema

Steenweg op Ukkel

ID
17160
URI
https://id.erfgoed.net/themas/17160

Beschrijving

De straat die reeds ingetekend staat op de Ferrariskaart, vormt een onderdeel van de ontsluitingsroute op de zuidelijke valleiwand van de Zennevallei die begint bij de Zennebrug (Lot) en via Nering naar het dorp van Beersel loopt. Vervolgens gaat het in noordoostelijke richting via de Steenweg op Ukkel naar de gehuchten Dachelberg en Calevoort waar de weg aansluit op de Alsembergsesteenweg naar Ukkel.

Twee clusters van historische gebouwen zijn te vinden ter hoogte van het Herman Teirlinckplein met de pastorie, het Centrumhotel en een burgerhuis en de kruising met de Weidestraat waar een hoeve met mogelijk 18de-eeuwse kern, twee historische herbergen en een kapel staan. De bebouwing wordt voornamelijk gekenmerkt door bakstenen rijhuizen (nummers 114-116 en nummer 127 uit 1892), herbergen (nummers 11-13, 17, 87, 100), een kaasfabriek (nummer 14) en handelshuizen uit de 19de en 20ste eeuw (nummers 12 van 1894 en 109 van 1941). Het gaat vooral om tweelaagse dubbelhuizen met aansluitend de nutsgebouwen.

Op nummer 12 staat het Huis De Meyer-Brillens uit 1894, een voormalige herberg en beenhouwerij. Een huis met gepleisterde gevel en met hardsteen omlijste muuropeningen is eerder uitzonderlijk in Beersel. Het modernistisch handelspand Struelens (nummer 109) werd opgetrokken in 1941 naar een ontwerp van J. Germis. Het pand is vermoedelijk één van de oudste volwaardige winkelontwerpen van deze architect. De gevel heeft een parement van gele geglazuurde baksteen, met details in bruine geglazuurde baksteen. De benedenverdieping wordt gekenmerkt door de winkelvitrine en de voordeur tot de woning, beide onder een doorlopende vooruitspringende latei en met gebogen accenten en een erker met afgeronde hoeken op de bovenverdieping. Verder twee gespiegelde huizen nummers 114-116 op een natuurstenen plint met gebogen ramen en decoratieve festoenen in de gevel. Het huis nummer 126 is het burgerhuis Gillis-De Ridder uit 1925. De gevels werden gecementeerd met horizontale banden en raamomlijstingen.

Ter hoogte van Dachelenberg krijgt de straat een landelijk karakter met onder andere een hoeve (nummer 201), het park Frankveld en een meer open bebouwing om vervolgens aan te sluiten bij het verstedelijkte Linkebeek.

  • Gemeentearchief Beersel, bouwdossiers, 1004/1941 en B1095/2013 (nummer 109).
  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten Beersel, afdeling I (Beersel), 1894/2 (nummer 12).
  • Kabinetskaart van de Oostenrijkse Nederlanden voor Zijn Koninklijke Hoogheid de Hertog Karel Alexander van Lotharingen, Jozef Jean François de Ferraris, Koninklijk Bibliotheek van België, uitgegeven in 1770 – 1778, schaal 1:11.520 herleid naar 1:25.000.

Auteurs: Mertens, Joeri
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Arbeiderswoningen

  • Omvat
    Burgerhuis

  • Omvat
    Burgerhuis

  • Omvat
    Centrumhotel

  • Omvat
    Cottagewoning

  • Omvat
    Dorpswoning met zuivelfabriek en kaasdrogerij

  • Omvat
    Herberg De Neu Pruim

  • Omvat
    Herberg In de Oude Pruim

  • Omvat
    Hoeve

  • Omvat
    Onze-Lieve-Vrouw van Lourdeskapel

  • Is deel van
    Beersel

Bekijk gerelateerde erfgoedobjecten


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Steenweg op Ukkel [online], https://id.erfgoed.net/themas/17160 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.