Stoofstraat

Beschrijving

De Stoofstraat gelegen op de oostelijke heuvelrug boven Beersel vormt een onderdeel van de verbindingsweg Brussel-Ukkel-Beersel-Halle, reeds ingetekend op de Ferrariskaart. In Beersel bestaat de route vandaag uit de Grote Baan, de Stoofstraat, de Laarheidestraat en Sollenberg.

Nog steeds is het een vrij open landbouwgebied met verscheidene gebouwen waarvan de oudste duidelijk teruggaan op een landbouwuitbating (nummer 16 Hoeve Hauwaert) of 20ste-eeuwse buitenverblijven, waaronder een reeks typische cottagevilla’s, zoals de nummers 50-58 uit het interbellum. De nummers 50 en 52 werden respectievelijk opgetrokken in 1937 en 1935. Het zijn eenvoudig vormgegeven, in spiegelbeeld opgetrokken bakstenen villa’s met onbeschilderde begane grond en gepleisterde bovenverdiepingen onder complexe afgewolfde daken. De nummers 54-58 vormen een geheel van drie aaneensluitende villa’s met alle kenmerken van een rijker uitgewerkte landelijke cottagevilla. De woning Crahay-Pifferoen op nummer 54, werd opgetrokken in 1932 en meermaals vergroot. De kern wordt gevormd door het oudste bekende ontwerp van architect Jan Germis uit Beersel. De woning Van Loey-Dedecker op nummer 56 is opgetrokken in gele baksteen en voorzien van muurbanden en een erker; ze werd opgetrokken in 1926 en uitgebreid in 1935. De bebouwing in de straat wordt verder gekenmerkt door open bebouwing in riante tuinen die de 20ste eeuw overspant.

• Gemeentearchief Beersel, bouwdossiers, 1339/2013 (huisnummer 56) en 1013/1939 en 1001/1943 (huisnummer 54).
  • Kadaster Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten Beersel, afdeling I (Beersel), 1937/35 (nummer 50), 1935/23 (nummer 52), 1932/15 (nummer 54), 1926/10 en 1935/23 (nummer 56), en 1937/34 (nummer 58).
  • Kabinetskaart van de Oostenrijkse Nederlanden voor Zijn Koninklijke Hoogheid de Hertog Karel Alexander van Lotharingen, Jozef Jean François de Ferraris, Koninklijk Bibliotheek van België, uitgegeven in 1770 – 1778, schaal 1:11.520 herleid naar 1:25.000.

Auteurs: Mertens, Joeri