Destelheidestraat

Beschrijving

West-oost-georiënteerde historische weg op de zuidelijke flank van de Molenbeekvallei die Dworp verbindt met Sint-Genesius-Rode. De weg staat op de 18de-eeuwse Ferrariskaart bekend als de Route de la Bruyere. Voortgaande op de Vandermaelenkaart van halverwege de 19de eeuw was de straat op dat ogenblik nagenoeg onbebouwd. Momenteel is de bebouwing vrij heterogeen met panden vanaf de tweede helft van de 19de eeuw, zowel rijwoningen als vrijstaande villa's. Langs deze weg werd in 1964-1971 het vormingscentrum Destelheide naar ontwerp van Paul Felix opgetrokken.

• Kabinetskaart van de Oostenrijkse Nederlanden voor Zijn Koninklijke Hoogheid de Hertog Karel Alexander van Lotharingen, Jozef Jean François de Ferraris, Koninklijke Bibliotheek van België, uitgegeven in 1770–1778, schaal 1:11.520 herleid naar 1:25.000.
  • Topografische kaart van België, Philippe Vandermaelen, uitgegeven in 1846-1854, schaal 1:20.000.

Auteurs: Mertens, Joeri