Geografisch thema

Miksebaan

ID: 1717   URI: https://id.erfgoed.net/themas/1717

Beschrijving

Van Brasschaat - centrum via de wijken Het Leeg, Rietbeemden, de Vagevuurvelden, het Zand en De Mik naar de Sint-Jobsesteenweg en Rommersheide (naam: overblijfsel uit Romeinse tijd?). Baan genoemd naar "'t goet ter Micke" - dit zijn de gronden ten oosten van de huidige Miksebaan tussen Schoten en Brecht - dat in 1280 door Isabella van Breda overgemaakt werd aan het Sint-Elisabethgasthuis van Antwerpen. Een eeuw later waren er twee hoeven: de "grote Mikhoeve" op de Hoge Mik ten noorden van de Papestraat en de "kleine Mikhoeve" op de Lage Mik (domein verkaveld in 1948) ten zuiden van de Papestraat vlak tegen de Miksebaan. Aan de overzijde van de Miksebaan ligt het "domein en Hof ter Mick" waar eertijds heidegronden lagen toebehorende aan de heren van Hoogstraten; deze gronden werden ontgonnen vanaf midden 16de eeuw, begin 18de eeuw waren in het gebied twee hoeven waarvan er een de kern vormde van het huidige domein De Mik.

Zeer lange en mooie baan met gevarieerde bebouwing en landschap: in centrum Park van Brasschaat en lintbebouwing met eenvoudige rijhuisjes van twee bouwlagen; kerkhof (sinds 1923) aan oostzijde, in oude wijk "het Zand" alleenstaande landhuizen (voornamelijk uit uit de 20ste eeuw), verder aan westzijde recent appartementenpark "Mikse velden", heidelandschap en bossen, boerenhuizen van één verdieping (nummers 37, 221, 227), kastelen "Ankerhof" (westzijde) en "Hof ter Mick" met prachtig aangelegd park (zie Mikhof nummer 9); verder op de Mik gelijknamige hoeve (zie Papestraat) en sanatorium (1949-1952).

Op westhoek van Sint-Jobsesteenweg en de Miksebaan: "Zwart Kruis" in neogotische stijl, smeedijzer op een bakstenen sokkel, in 1885 door de familie della Faille geplaatst op de plaats waar een dode man was gevonden.


Bron     : Plomteux G., Steyaert R. & Wylleman L. 1985: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 10N1 (A-He), Brussel - Gent.
Auteurs :  Steyaert, Rita
Datum  : 1985


Relaties

 • Omvat
  Boerenhuis

 • Omvat
  Boerenhuis

 • Omvat
  Boerenhuis

 • Omvat
  Dekenij Sint-Antonius Abtparochie

 • Omvat
  Kasteel Ankerhof

 • Omvat
  Landhuis

 • Omvat
  Landhuis op oude wijk het Zant

 • Is deel van
  Brasschaat