Gemeentehuisstraat

Beschrijving

Korte verbindingsstraat tussen de Alsembergsesteenweg en de Kerkstraat, in de as van het gemeentehuis, zie benaming. Voorheen een onderdeel van de historische, noord-zuid lopende verbindingsweg tussen de oude dorpskern en de het Hallerbos, zie Ferrariskaart van 1770-1778.

De omgeving omvat een historische cluster van het Hooghuys, de pastorie en herberg De Zwaan. Verder voornamelijk bakstenen rijhuizen met 20ste-eeuws uitzicht van twee bouwlagen onder een zadeldak, sommige mogelijk met oude kern. Nummer 4 kenmerkt zich door een gevel met cimornébekleding.

• Kabinetskaart van de Oostenrijkse Nederlanden voor Zijn Koninklijke Hoogheid de Hertog Karel Alexander van Lotharingen, Jozef Jean François de Ferraris, Koninklijk Bibliotheek van België, uitgegeven in 1770 – 1778, schaal 1:11.520 herleid naar 1:25.000.

Auteurs: Mertens, Joeri