Halleweg

Beschrijving

Landelijke weg ten noordwesten van de dorpskern op de westelijke flank van de Wauweringenbeek. Zoals de naam zegt, ligt de straat deels op de gemeente Halle. Van oudsher verbindingsweg tussen de Alsembergsesteenweg en de landerijen en bossen die gelegen zijn op de zuidelijke valleiflank van de Molenbeek zoals de Ziekendries, de Kesterbeekbossen en het gehucht Essenbeeck op Halle.

Het noordelijke deel van de weg kenmerkt zich door bakstenen rijhuizen uit de 20ste-eeuw. Hoger op de valleiflank werden in de jaren 1960-1970 villa’s opgetrokken. De architecten hielden er rekening met het landschap en de zichten (Huis De Guelle) of inspireerden zich op het glooiende landschap (Woning Tordeur).

Auteurs: Mertens, Joeri