Molenveld

Beschrijving

Noord-zuidlopende straat die de dorpskern van Dworp verbindt met de Hoogkouter en de Grootheide. Het toponiem Molenveld slaat op de akkers en weiden ten oosten van de gelijknamige straat, die omsloten zijn door de Kerkstraat, het Esselveld, de Rilroheidestraat en het lagere gedeelte van de Halderbosstraat.

Voorheen de zogenaamde 'Zotteberg' omgedoopt tot Molenveld na 1960. De Zotteberg was slechts een voetweg op de Ferrariskaart van 1770-1778. Daarin kwam verandering toen de gemeente Dworp haar begraafplaats inrichtte op de Zotteberg. De straat werd verbreed, in 1886 gekasseid en in 1980 geasfalteerd.

De weg bleef lang schaars bebouwd met rij- en vrijstaande bakstenen woningen. Op nummer 17 vermoedelijk één van de oudst bewaarde gebouwen van de straat: het pand uit 1891 met gepleisterde lijstgevel sluit aan bij de doorsnee-bebouwing uit die periode. Op nummer 79 staat sinds 1906 café 'Wouters-Wauters', voor de laatste keer heringericht in 1938, de buitengevel dateert uit de jaren 1950. Rechtover de café staat een kapel die steeds door de familie Wouters werd onderhouden.

Ter hoogte van de kruising van de Halderbosstraat staan drie reeksen sociale woningen uit het begin van de jaren 1930 (Halderbosstraat 40-50 en 52-62 en Molenveld 87-101).

• Atlas van de buurtwegen, opgesteld naar aanleiding van de wet op de buurtwegen van 10 april 1841, schaal 1:2.500 (overzichtsplannen schaal 1:10.000).
  • Kabinetskaart van de Oostenrijkse Nederlanden voor Zijn Koninklijke hoogheid de Hertog Karel Alexander van Lotharingen, Jozef Jean François de Ferraris, Koninklijke Bibliotheek van België, uitgegeven in 1770 – 1778, schaal 1:11.520 herleid naar 1:25.000.
  • DEBRAEKELEER W. 2015: Interview met Liza Wauters, café in de Welkom, 2 april 2015.
  • S.N. 2014: Wind op de Zotteberg, Randkrant, december 2014.