Rustoordlei

Beschrijving

De wijk Rustoord ten noordwesten van het centrum, dankt zijn ontstaan aan de maatschappij Antverpia en haar stichter Antoon Van den Weyngaert. Deze laatste liet in 1910 een rustoord "Salve" en een kerk bouwen ten behoeve van de inwoners van de Kaart. Rustoord geeft nog een beeld van een provinciale vakantieverblijfplaats met alleenstaande burgerhuizen van twee bouwlagen, uit begin 20ste eeuw, bakstenen huizen meestal gemarkeerd door doorlopende banden, diverse bedakingen en muuropeningen, omgeven door woonwijken uit de tweede helft van de 20ste eeuw met gegroepeerde eengezinswoningen van twee of drie verdiepingen.

Bron: PLOMTEUX G., STEYAERT R. & WYLLEMAN L. 1985: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 10n1 (A-He), Brussel - Gent.
Auteurs: Steyaert, Rita