H. Torleylaan

Beschrijving

Vroeger bekend als Huysinghestraete, Hoogstraete, ’s Heerenstraete, Dworpstraete. Nu vernoemd naar Henry Torley, geboren te Gummersbach (Duitsland) op 2 maart 1849. Torley woonde in Sint-Gillis en was sinds 1900 eigenaar van het kasteel van Huizingen in deze straat. Hij stierf in Oostenrijk in 1912.

De straat die reeds ingetekend staat op de Ferrariskaart vertrekt in het centrum vanaf de Oudstrijdersstraat, loopt grosso modo in zuidelijke richting en eindigt op de grens met Dworp. Het is de verbindingsweg tussen de dorpskern van Dworp via het oude en nieuwe dorpscentrum van Huizingen, en het gehucht Neerdorp met zijn watermolen, nu fabriek De Meurs. De H. Torleystraat ontwikkelde zich na de nieuwe inplanting van de kerk op het einde van de 19de eeuw tot een volwaardig dorpscentrum met vooral rijwoningen en twee kleine pleinen ter hoogte van het gemeentehuis en de kerk. De typische functies voor een dorpskern werden er ingeplant (gemeentehuis, kerk en pastorie, dorpscafés (nummers 1-3, 2-4, 27-29 en 58), private woningen (nummers 27-29, 39) en de gemeentelijke academie (nummer 87). Voornamelijk de kerk, de pastorie en het pelgrimscafé 'In den gouden appel' vormen een sterk beeldbepalende cluster.

Samen met het ertegenover gelegen café In 't Groen Huis markeert de herberg Het Brouwershuis het punt waar de A. Vaucampslaan overgaat in de H. Torleylaan. Het Brouwershuis (nummer 1) werd opgetrokken door herbergier Egied Demol-Pauwels in 1907. Het bakstenen hoekpand van twee bouwlagen werd vorm gegeven in conventionele stijl met lijstgevels belijnd door muurbanden in witte geglazuurde baksteen. De afgeschuinde hoektravee heeft een fraaie houten pui, vermoedelijk uit het interbellum. De aansluitende rijwoning nummer 3 werd een tweetal jaar later in identieke stijl opgetrokken door dezelfde bouwheer. Het ertegenover gelegen bakstenen hoekpand uit 1901, een café annex steenkoolhandel, stond bekend als In ’t Groen Huis of ba den Baut. Het twee bouwlagen tellende pand onder een leien zadeldak sluit aan bij de doorsneebebouwing uit die periode. Gesinterde baksteen werd gebruikt ter versiering van de borstweringen en een omlopende muurband op de bovenverdieping.

Het neotraditioneel getinte pand op de nummers 27-29, een voormalig café ba kawet met danszaal en bierstekerij vormt onderdeel van de bebouwing rond de kerk van Huizingen. Het is door een gevelsteen gedateerd '1913'. Er was in de jaren 1940 een zaaltje waar het bier van brouwerij Wiels op flessen werd getrokken en ter plaatse verkocht. Later werd het zaaltje een danszaal met dansorgel.

Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten Beersel, afdeling IV (Huizingen), 1907/4 en 1910/12 (nummers 1-3), 1901/8 (nummers 2-4), 1909/12 en 1920/19 (nummers 27-29).
  • Kabinetskaart van de Oostenrijkse Nederlanden voor Zijn Koninklijke Hoogheid de Hertog Karel Alexander van Lotharingen, Jozef Jean François de Ferraris, Koninklijk Bibliotheek van België, uitgegeven in 1770 – 1778, schaal 1:11.520 herleid naar 1:25.000.
  • BAL A. 1979: Huizingen Toponymische studie, Brussel.
  • HEEMKUNDIG GENOOTSCHAP 2009: Bekende en minder bekende personen die in Beersel door een straatnaam herinnerd worden, En het dorp zal duren … 11.42, 6-59.
  • SAMYN F. & ZELCK J. 2014: Oude en bestaande herbergen in Huizingen, En het dorp zal duren … 16.61, 4-74.

Auteurs: Mertens, Joeri