Leireken

Beschrijving

De straat Leireken vormt een belangrijke as van zuidwest naar noordoost in het gehucht Peizegem en kruist de hoofdas Nieuwbaan ter hoogte van het dorpscentrum. De weg, heden grotendeels omgevormd tot fiets- en wandelpad, vormt het restant van een voormalig spoorwegtracé, meer bepaald van lijn 61 tussen Antwerpen-Zuid en Aalst, waarvan de aanleg werd goedgekeurd in 1877 en werd uitgevoerd door het Henegouws bedrijf S.A. de Construction de Chemins de Fer. Vanaf 1885 was een halte ‘Boschkant’ voorzien, die omstreeks 1898-1901 werd vervangen door een echt stationsgebouw met telegraafkantoor ‘Peisegem’. De vormgeving van het gebouw was volledig identiek aan het bewaarde station van Londerzeel (Brouwerijstraat nummer 29). Behalve het stationsgebouw werden ook drie bareelwachtershuisjes voorzien, namelijk aan de Dries, Nieuwbaan en Peisegemstraat. De spoorlijn deed dienst voor personen- en goederenverkeer, en kende een bloei tijdens de jaren 1920. Vanaf de jaren 1930 begon echter de neergang, totdat in 1952 het personenvervoer tussen Londerzeel en Opwijk werd stopgezet en nadien al het treinverkeer tussen deze gemeenten ten einde kwam. Het station werd gesloopt in 1963 en de bareelwachtershuisjes werden verlaten of afgebroken. De oude spoorwegbedding werd op grondgebied Merchtem aangekocht door de gemeente. De plannen om er een verkeersweg van te maken gingen gepaard met veel uitstel, waardoor ze uiteindelijk wijzigden tot de aanleg van een fiets- en wandelpad, dat pas vanaf 1977 werd aangelegd.

Tussen de kruispunten met de Middel- en Peisegemstraat, bevindt zich de begraafplaats van Peizegem, die sinds 1969 in gebruik is. Het meest opvallend aan deze moderne begraafplaats zijn een reeks overgebrachte graven van het voormalige kerkhof. Vermeldenswaard is een grafmonument bestaande uit een hardstenen sokkel met een gietijzeren kruis vormgegeven als imitatieboomstammen omwikkeld met fijne klimopranken. Op de sokkel wordt vermeld: "Joseph DE BOECK 1868" en "Rosalie VAN GUCHT 1902".

• ASSELMAN R. 1997: Merchtem ons dorp, deel II. Bloemlezing. Een reeks bijdragen tot de geschiedenis van Merchtem, Merchtem, 225-228.
  • Informatie op straatnaambord (17 augustus 2015).

Auteurs: Verhelst, Julie