Terhulpsesteenweg

Beschrijving

Drukke transitweg gelegen in het zuidwesten van de gemeente als grens tussen het Zoniënwoud en het woongebied van Hoeilaart, waardoor enkel de noordzijde is bebouwd. De straat is al aangeduid op de Ferrariskaart van 1770-1778 als verbindingsweg Brussel-La Hulpe doorheen het Zoniënwoud.

Het nummer 10 is een ruime cottagevilla, in 1928 kadastraal geregistreerd als 'nouvelle construction' met als eigenaar 'Jean Eugène Eduard, directeur de brasserie, Bruxelles'; in 1973 werd een aanzienlijke volumewijziging ingetekend. De monumentale villa met de allures van een landhuis op nummer 21 is omgeven door een ruime tuin, ten dele met Franse aanleg en werd in 1910 kadastraal geregistreerd als 'démolition partielle, amélioration' in eigendom van 'Viktoor Wuillot-Warin, handelaar Brussel, rue de la charcuterie 26'. Het bestaande pand onderging toen een grondige volumewijziging en het huidige uitzicht dateert vermoedelijk uit die periode; de aanpalende conciërgewoning op nummer 20 werd tegelijkertijd ingetekend als 'huis en koetshuis'. Het ensemble is echter niet goed zichtbaar van op de openbare weg en kon niet bezocht worden.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten Hoeilaart, 1928/61, 1973/149 (nummer 10); 1910/145 (nummers 20-21).