Bosschaert de Bouwellei

Beschrijving

De Bossschaert De Bouwellei maakt deel uit van de interbellumwijk die in de jaren 1920 werd aangelegd ten noorden van het Rivierenhof, op de verkavelde gronden van een aantal kasteeldomeinen. De licht gekromde straat vormt de verbinding tussen twee lange straten, de Plankenbergstraat en de Boshovestraat. De bebouwing bestaat haast integraal uit interbellumwoningen, voornamelijk rijwoningen van twee bouwlagen met een lijstgevel met bakstenen parement in een conventionele architectuur gebaseerd op het modernisme.

Voorbeelden zijn nummer 33, gebouwd volgens een bouwaanvraag van 1935 voor onderwijzer Jozef Vermeiren-Kinschots, en nummer 35, eveneens met een dossier uit 1935, in opdracht van Frans De Bock. Geen van deze twee dossiers bevat gegevens over de betrokken architecten of aannemers. Vermeldenswaard zijn twee modernistische meergezinswoningen, één op de hoek met de Boshovestraat 100 in gele en rode baksteen voor eigen rekening van architect Karel Van Looy uit 1937, en één gebouw naar ontwerp van de Borgerhoutse architect Gustaaf Van Meel die in het Antwerpse een interessant oeuvre van een- en meergezinswoningen in modernistische stijl wist uit te bouwen.

De woning op nummer 57 kreeg een neoclassicistisch, gecementeerd parement, een stijl die in de wijk uitzonderlijk is en voor een stijlbreuk zorgt in het straatbeeld.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 329 # 11975 (33), 329 # 11925 (35), 329 # 14362 (Boshovestraat 100).