Geografisch thema

Tirinusstraat

ID
17226
URI
https://id.erfgoed.net/themas/17226

Beschrijving

De Tirinusstraat is een rechte straat tussen de Baron Leroystraat en de Paulus Beyestraat. Ze maakt deel uit van de verkaveling die tijdens het interbellum werd aangelegd op de gronden van het kasteeldomein Venneborg, ten noorden van het Rivierenhof. Vooraleer de kerk van de Sint-Rumoldusparochie in de Ter Rivierenlaan werd gebouwd in 1956, stond in de Tirinusstraat een voorlopige kerk uit 1932.

De bebouwing in de straat bestaat hoofdzakelijk uit rijwoningen uit het interbellum van twee traveeën en twee bouwlagen, met bakstenen lijstgevels waarin vereenvoudigde elementen uit de art deco of het modernisme verwerkt zijn. Op nummer 56 een woning met een strakke, modernistische belijning door bakstenen en blauwe hardstenen banden, gebouwd rond 1936 voor tolbeambte Frans Verjans uit de Klipstraat 18 in Antwerpen.

Op een breed, leeg perceel tussen de interbellumbebouwing werd in 1976 een grote eengezinswoning gebouwd voor E. Taverniers uit Berchem, naar een ontwerp van Walt Van Raemdonck (nummer 43). De strakke, brutalistische gevel vertaalt de eenvoudige dubbelhuisstructuur van de plattegrond, met in de uiterste traveeën telkens één grote woonruimte, gescheiden door een circulatie- en nutsblok in de middentravee.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 329#28485 (43), 329 # 13346 (56).

Auteurs: Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Tirinusstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/17226 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Antwerpen

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.