J. B. Charlierlaan

Beschrijving

Genoemd naar Jean-Baptiste Charlier (1847-1923) één van de vroege druiventelers die al in 1872 het voorbeeld van de gebroeders Sohie volgde. Als gemeenteraadslid vanaf 1892, schepen van Openbare Werken in de periode 1896-1918 en burgemeester in de periode 1918-1921, leverde hij baanbrekend werk: zo was hij verantwoordelijk voor de aanleg van de waterleiding en elektrische verlichting en voor de aankoop van kasteel de Man d'Attenrode dat hij liet het inrichten als gemeentehuis, het bijhorende park als gemeentepark. Ook de aanleg van de J.B. Charlierlaan als rechtstreekse verbinding tussen de dorpskom en het station van Groenendaal gebeurde op zijn initiatief maar werd slechts na zijn dood gerealiseerd. De beslissing tot aanleg van de nieuwe baan 'Dumberg-center' werd genomen in de gemeenteraadszitting van 8 juni 1918. De plannen voor de aanleg en de start van de werken werden goedgekeurd in de zitting van 1 februari 1919. Deze baan, het tracé volgend van de tramlijn Overijse-Groenendaal, vormt vandaag als verbinding tussen de Albert Biesmanslaan en de Groenendaalsesteenweg een deel van de drukke transitweg die Hoeilaart van oost naar west nagenoeg halveert. De nummers 19-25 illustreren de doorsnee-interbellumarchitectuur; deze vier panden werden kadastraal als 'nieuwe opbouw' geregistreerd in 1937 in opdracht van Felix Dechaine, nijveraar Brussel.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten Hoeilaart, 1937/59.
  • DEROM M. 1985: Burgemeester Jean-Baptiste Charlier, alias Tiske Wit, Zoniën 9.1, 12-18.
  • Informatie betreffende de aanleg van de baan verkregen van Michel Erkens, gemeentearchivaris (7 juli 2017).