Rozelaarlaan

Beschrijving

Historisch kaartmateriaal uit de 18de en 19de eeuw laat duidelijk zien dat deze omgeving in die periode nog volledig deel uitmaakte van het Zoniënwoud. De wijk, momenteel gevat tussen de spoorlijn en het Zoniënwoud, werd verkaveld tijdens het interbellum en groeide uit tot een residentiële wijk in een groene omgeving. De aanleg van de straten werd op het kadaster geregistreerd in 1928; de Rozelaarlaan was toen nog onbestaande en dateert dus uit een latere periode.

De bebouwing dateert voornamelijk uit de tweede helft van de 20ste eeuw en sluit aan bij het residentiële karakter van de rest van de wijk. Villa nummer 16 met gesloten karakter aan de straat is een ontwerp van het architectentrio Baucher-Blondel-Filippone; de woning met een inkom die geaccentueerd wordt door een ruime pergola, werd kadastraal geregistreerd in 1958 in opdracht van Sylvain Lauwers-Nyssen, serrist Hoeilaart en werd volgens de mutatiestaten in gebruik genomen op 1 juni 1956; tijdens het onderzoek (augustus 2016) was een grondige renovatie echter in volle gang.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten Hoeilaart, 1958/81.
  • LUND I.A. & COHEN M. 2011: L.-J. Baucher, J.-P. Blondel, O. Filippone, 3 architectes modernistes, Brussel, 81-82.
  • S.N. 1961: Villa à Hoeilaert (Brabant), La Maison 17.5, 149-150.