Heldenweg

Beschrijving

Gelegen ten noorden van de kerk van Adinkerke, richting Belgische militaire begraafplaats. Behalve de Belgische militaire begraafplaats (met Brits ereperk) bevinden er zich op het kerkhof eveneens graven van Belgische militairen. In en rond de kerk herinneren verscheidene gedenktekens aan de Eerste Wereldoorlog.

Historische achtergrond

De 'Heldenweg' is in feite de vroegere 'Kerkweg'. Deze weg werd in 1925 aangelegd met brokstukken van 140 heldenhuldezerkjes (aldus Vlaamse bronnen), die op de Belgische militaire begraafplaats verwijderd waren. Dit feit zorgde voor heftige reacties binnen de Vlaamse Beweging.

De heldenhuldezerkjes waren betonnen zerken in de vorm van een Keltisch kruis, naar een ontwerp van Joe English. Ze werden vanaf augustus 1916 door het Vlaamsgezinde 'Comité Heldenhulde' geplaatst op graven van Vlaamse studenten en vrienden. De kostprijs werd betaald door de kameraden. Vooral de befaamde letters 'AVV – VVK' en de blauwvoet verwijzen naar het Vlaamse gedachtegoed. In het totaal werden er vermoedelijk 600 geplaatst. Bij de heraanleg van de Belgische militaire begraafplaatsen in de jaren '20 werd gestipuleerd dat heldenhuldezerkjes enkel konden blijven bestaan, indien de nabestaanden hiertoe een aanvraag hadden ingediend. Indien dit niet gebeurde, verdwenen deze heldenhuldezerkjes onherroepelijk. Een aantal konden door het 'Comité Heldenhulde' gerecupereerd worden en zouden aan de basis liggen van de IJzertoren. Bij de heraanleg van de Heldenweg in 1973-1974 werden de kasseien en brokstukken door de firma Sercu uit Veurne vervangen door de huidige bitumenlaag.

• MAHIEU G. s.d. onuitgegeven nota’s.
  • VERBEKE R. s.d., onuitgegeven nota’s.