Guillaume Dekleermaekerstraat

Beschrijving

Voorheen de Nieuwstraat doch na de Tweede Wereldoorlog genoemd naar Guillaume Dekleermaeker (1910-1940) die ten gevolge van zijn verwondingen opgelopen tijdens de 18-daagse veldtocht overleed te Lichtervelde op 27 mei 1940. Zijn graf bevindt zich op de gemeentelijke begraafplaats bij het binnenkomen rechts, waar de gesneuvelden van de Tweede Wereldoorlog verzameld zijn in een ereperk.

De straat ligt ten noorden van het centrum en verloopt min of meer parallel met de Jezus-Eiksesteenweg. Op de topografische kaart van 1867 is de straat gelegen in een landelijk omgeving en onbebouwd; op de kaart van 1891 zijn de eerste serres zichtbaar ten oosten van het tweede deel van de straat; op de kaart van 1924 is het hele gebied ingenomen door de druivencultuur.

• DHONDT B. 1987: Nieuwe straatnamen in Hoeilaart na Wereldoorlog II, Zoniën 23.1, 19-26.