Geografisch thema

's Herenweg

ID
17254
URI
https://id.erfgoed.net/themas/17254

Beschrijving

De 's Herenweg vormt de hoofdas van het gehucht Sint-Brixius-Rode. Deze weg vertrekt in het centrum met bij het begin de inplanting van de parochiekerk en het ertegenover gelegen Hof ter Kercke, dat aan de basis lag van de ontwikkeling van Rode. Even ten zuiden van het centrum buigt hij af in zuidoostelijke richting en vormt een vrij rechte verbinding met de Kapellebaan die op haar beurt verbinding geeft met het centrum van Meise. Dit gedeelte is zo goed als onbebouwd en verloopt nog steeds doorheen een landelijke context.

De huidige situatie verschilt nauwelijks van de 18de-eeuwse Ferrariskaart waar de bebouwing voornamelijk bestond uit de kerk en het ertegenover gelegen Hof Ter Kercke met enkele kleinere hoeven en/of woningen ten zuiden van de kerk. Voorbij de bocht in zuidoostelijke richting was de straat volledig onbebouwd en verliep ze doorheen akkergebied.


Auteurs: Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

 • Omvat
  Boerenburgerhuis

 • Omvat
  Gesloten hoeve Hof te Rode, later Ter Kercke

 • Omvat
  Kapel Onze-Lieve-Vrouw

 • Omvat
  Parochiekerk Sint-Brixius

 • Is deel van
  Sint-Brixius-Rode


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: 's Herenweg [online], https://id.erfgoed.net/themas/17254 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.