Kerkstraat

Beschrijving

De Kerkstraat vertrekt vanaf de kruising met de Korte Ridderstraat en de Varkensmarkt, en verloopt via een gebogen tracé langs de pastorie naar de Langensteenweg; net voor de Onze-Lieve-Vrouwkerk is er een splitsing die omheen de kerk eveneens naar de Langensteenweg gaat. Het kerkhof bij de parochiekerk raakte al in de vroege 20ste eeuw in onbruik nadat de begraafplaats aan de Brusselsesteenweg in gebruik was genomen. Omstreeks 1951 werd de verwaarloosde toestand van het kerkhof aangepakt en vonden er verbeteringswerken plaats. De huidige gekasseide aanleg van de Kerkstraat en het plein tussen de kerk en pastorie gaat terug tot plannen van circa 1990. Het tracé van de straat ontvouwt zich rondom een grasperk dat het kerkgebouw flankeert en is omboord met een laag natuurstenen muurtje. Ten zuiden en noorden van de kerk zijn parkeerplaatsen voorzien.

De parkeerplaatsen ten zuiden bevinden ter hoogte van de vroegere ‘kerkeboomgaard’, die gelegen was achter de kerk en later werd omgevormd tot een siertuin. Omstreeks 1930 werd een parochiezaal gebouwd op deze locatie. Dit gebouw werd verbouwd in 1958 en is bewaard als feestzaal ’t Vijverdal (nummer 12). De nieuwbouw ‘Kerkeboomgaard’ ten zuiden dateert van de jaren 1990.

Ten noordoosten van de kerk, nabij het begin van Reedijk, werd in 2003 een plantsoen aangelegd, zogenaamd ‘Paardenwater’. Deze naam verwijst naar de aanwezigheid tussen de 13de en 18de eeuw van een waadplaats voor paarden en koeien, onder meer voordat ze verder gingen voor een levering van graan aan de nabijgelegen watermolen. Centraal bevindt zich een monument naar ontwerp van Alexander Jansen van Stakka Concepts, dat werd ingehuldigd op 30 april 2003. De bronzen elementen in het monument verwijzen naar de Merchtemse steltenlopers. Deze traditie werd recenter erkend als Vlaams immaterieel cultureel erfgoed. Op het plantsoen werd ook een eik (‘Pakes eik’) aangeplant ter ere van de in 2009 overleden Kris De Pauw, alias Pake, die zich binnen Natuurpunt had ingezet voor het houtig erfgoed in de gemeente.

• ASSELMAN R. e.a. 1996: Merchtem ons dorp, deel I. Bloemlezing. Een reeks bijdragen tot de geschiedenis van Merchtem, Merchtem, 38-46.
  • Informatie op monument Paardenwater en bij Pakes eik (25 augustus 2015).

Auteurs: Verhelst, Julie