Voorbeelden van Franse militaire begraafplaatsen en ereperken

ID: 32616 | Bouwkundig element

Franse ossuaire met obelisk

Kemmelbergweg 32A (Heuvelland)
De ossuaire, in feite betreft het vier massagraven, is gelegen tegen de westelijke flank van de Kemmelberg. Deze ligging houdt verband met de Slag om de Kemmelberg tijdens het voorjaar van 1918. Begraafplaats in een driehoekig park met een geometrische aanleg, omheind met een bakstenen muur, en met centraal een obelisk in witte natuursteen.


ID: 201213 | Bouwkundig element

Franse militaire begraafplaats Machelen

Dorpsstraat (Zulte)
Franse militaire begraafplaats met doden uit de Eerste Wereldoorlog. De begraafplaats heeft een trapeziumvormig grondplan met twee haaks op elkaar staande hoofdassen. De rijen graven, doorgaans grafkruisjes, soms specifieke grafstèles voor moslims, joden en vrijzinnigen, staan per twee, rug aan rug opgesteld. Hardstenen gedenkkruis op een sokkel aan noordoostelijke zijde en een gedenkmuur met sculpturen van Marguerite de Bayser-Gratry aan noordwestelijke zijde.


ID: 201072 | Bouwkundig element

Franse militaire begraafplaats Saint-Charles de Potyze

Zonnebeekseweg (Ieper)
Franse militaire begraafplaats met doden uit de Eerste Wereldoorlog. De begraafplaats wordt aan straatzijde omgeven door een lage bakstenen muur, met een tweeledig smeedijzeren toegangshek, gevat tussen twee sterk uitgewerkte pijlers. Het centrale pad vormt samen met twee kortere zijarmen een geplaveid kruis. Op het massagraf achteraan de begraafplaats is een obelisk terug te vinden met gedenkplaten. Links vooraan staat een calvariegroep van beeldhouwer J. Fréour.