Voorbeelden van Kerkhoven en buitenbegraafplaatsen

ID: 54585 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Clemens met kerkhof

Vlissegemstraat (De Haan)
De huidige driebeukige hallenkerk met achtzijdige westtoren gaat terug op een 13de-eeuws kerkgebouw. Georiënteerde, driebeukige hallenkerk op nagenoeg rechthoekig grondplan met ingebouwde vierkante westtoren (oorspronkelijk vieringtoren), een schip van vijf traveeën en een koor van één travee met driezijdige sluiting, geflankeerd door de sacristie en stookplaats. Verankerde baksteenbouw onder leien zadeldak op klossen. De kerk ligt te midden van het ommuurde kerkhof met graftekens.


ID: 134580 | Landschappelijk element

Begraafplaats Hasselt

Kempische steenweg 87 (Hasselt)
Beboomde en ommuurde begraafplaats met hekken langs de straat, aangelegd in 1796 en later meermaals uitgebreid, ook met een soldatenkerkhof. Eén der oudste van het land.


ID: 126562 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Westerbegraafplaats

Palinghuizen 143 (Gent)
De Westerbegraafplaats werd in 1873 in gebruik genomen als seculiere begraafplaats voor voornamelijk vooraanstaande burgers. De toegangsgebouwen en de afsluitingsmuur werden tussen 1867 en 1882 opgericht naar ontwerp van de toenmalige stadsarchitect Adolphe Pauli. Het park werd aangelegd door Louis Van Houtte en Ambrosius Verschaffelt. Dit type van begraafplaats met een ‘tuin der doden’ in landschapsstijl komt in ons land nog zeer zelden voor.


ID: 39101 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Martinus met kerkhof

Plaats 14 (Galmaarden)
Neogotisch gebouw, opgetrokken uit bak- en natuursteen in 1870-73 naar plannen van architect Carpentier, ter vervanging van een ouder kerkje.


ID: 76857 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Bavo

Kerklaan (Asse)
Laatgotische kerk, gebouwd in de periode 1659-1662 en gelegen op een hoogte en omgeven door een ommuurd kerkhof, sinds 1937 buiten gebruik. De kerk werd beschermd als monument, de omgeving met kerkhof en omheiningsmuur als landschap.