Voorbeelden van Mariagrotten

ID: 79555 | Bouwkundig element

Lourdesgrot op Duitse militaire post

Zarrenstraat (Houthulst)
Duitse betonnen militaire post uit de Eerste Wereldoorlog, waarop in 1934 een Lourdesgrot uit 'abristenen' werd gebouwd ter herinnering aan de oorlog.


ID: 75146 | Bouwkundig element

Mariagrot Onze-Lieve-Vrouw van het veld

Zeeweg (Brugge)
Mariagrot in veldsteen, in 1882 gebouwd in opdracht van mevrouw Charles van Outryve d'Ydewalle.


ID: 134519 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Mariapark

Abdijstraat (Scherpenheuvel-Zichem)
Het Mariapark bij de abdij van Averbode is aangelegd tussen 1935 en 1960 op een bebost terrein van ruim 3 hectare. Deze religieuze thematuin getuigt van de traditie van de Mariaverering die zo typisch is voor het katholieke Vlaanderen van voor 1960. Het park bestaat uit een ‘Hof van Olijven’ en zeven, cementrustieke bidstaties over de ‘zeven smarten van Maria’ langs een parcours met kronkelende paadjes die op het hoogste punt naar een Lourdesgrot toeleiden.


ID: 46667 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Bedevaartpark Mariapark

Dreef (Hoogstraten)
Bedevaartspark aan de westzijde van de Dreef, tegenover het kapucijnenklooster.


ID: 85715 | Bouwkundig element

Mariapark

Martinus Van Gurplaan (Lommel)
Mariapark van 1927, in opdracht van de paters kapucijnen voorzien van bouwsels naar ontwerp van kunstbetonwerker Michiel Geysels.


ID: 84710 | Bouwkundig element

Bedevaartsoord Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën

Kapelleplein (Berlare)
Het bedevaartoord bij de Donkkapel ligt op de Kapelleberg die als cultusplaats van Onze-Lieve-Vrouw minstens opklimt tot de 14de eeuw. Sinds de toewijding van de bedevaartkapel in 1652 aan Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën ontstond hier een ommegang met zeven houten kapelletjes. Nieuw bedevaartoord met een monumentale calvarieberg en er omheen een ommegang met zeven kapelletjes gewijd aan de Zeven Weeën van Onze-Lieve-Vrouw, ontworpen door de beeldhouwer Aloïs De Beule in 1934 en geplaatst door deze kunstenaar in 1935. Geboortegrot met beelden afkomstig uit het atelier van Aloïs De Beule, die werd ingewijd op 20 mei 1937.