ID: 77932 | Bouwkundig element
De Breyne Peellaertstraat 1 (Diksmuide)
Hoekpand dat als eerste woning na de Eerste Wereldoorlog werd heropgebouwd, zie ingemetste steen met het opschrift: EERSTE WONING HERBOUWD NA DE VERNIELING 1919 - DE BOUWMEESTER Hik LEPOUDRE VEURNE.
ID: 206263 | Bouwkundig element
Oude Markt 39 (Leuven)
Handelspand dat met de steun van het Oeuvre Suisse Belge in 1917 naar ontwerp van L. Corthouts met behoud van de oudere kern heropgebouwd werd.
ID: 16608 | Bouwkundig element
Willem De Roolaan (Nieuwpoort)
Torenruïne van de voormalige parochiekerk Sint-Laurentius uit het laatste kwart van de 13de eeuw; zwaar beschadigd tijdens de Eerste Wereldoorlog. In oorsprong vierkante bakstenen kruisingstoren van vermoedelijk kruiskerk met vier beuken. Nog deels bewaarde torenromp met sporen van dichtgemetselde spitsbogige beukaanzet ten en ten westen traptorentje met steunbeer.
ID: 307461 | Bouwkundig element
Zandvoordestraat 16 (Zonnebeke)
De dieper gelegen wederopbouwhoeve uit de eerste helft van de jaren 1920 met gebouwen in vierkantopstelling, is bereikbaar langs een oprit aan de Zandvoordestraat. De toegang tot het erf wordt gemarkeerd door twee bakstenen hekpijlers met ezelsruggen. Het erf is deels verhard met bouwpuin, waaronder abristenen. De hoeve omvat aan de zuidzijde het woonhuis met voortuin, aan de oostzijde de stalvleugel en aan de westzijde de schuur. De poel naast de hoeve ligt op de plaats van het erf van de vooroorlogse hoeve.
ID: 70277 | Bouwkundig element
Ieperstraat 13 (Lo-Reninge)
Noodwoning of een semipermanente woning van kort na de Eerste Wereldoorlog. Smal diephuis van drie traveeën onder gemansardeerd zadeldak van rode Vlaamse pannen. De zijgevels zijn zichtbaar opgebouwd in stijl- en regelwerk.