Voorbeelden van Wederopbouw in de frontsteden Ieper, Diksmuide en Nieuwpoort 

ID: 16577 | Bouwkundig element

Hôtel de l'Espérance

Hoogstraat 2, Langestraat 78 (Nieuwpoort)
Verwoest tijdens de Eerste Wereldoorlog en heropgebouwd in het begin van de jaren 1920. Volgens oude foto, vrij getrouwe reconstructie van het vooroorlogs uitzicht in regionale Vlaamse-renaissancestijl van 1603. L-vormig hoekgebouw van twee bouwlagen boven verhoogde begane grond. Hoofdvleugel van vijf traveeën uitziend op Langestraat; rechts zijtrapgevel en haakse zijvleugel van twee traveeën. Links, bijbouw met enkelhuisopstand van twee traveeën en twee bouwlagen onder licht gebogen en kort overstekend zadeldak.


ID: 30035 | Bouwkundig element

Hotel Merghelynck

Merghelynckstraat 2 (Ieper)
Gebouwd in 1774 naar ontwerp van architect Thomas Gombert (Rijsel) voor rekening van François Ignace Merghelynck, erfelijk tresorier van de stad Ieper en hoogbaljuw van vermelde stad en het graafschap Mesen.


ID: 30269 | Bouwkundig element

Winkelhuis

Grote Markt 22 (Ieper)
Voormalig woonhuis, sedert 1936 winkelhuis. Huis van drie traveeën en vier bouwlagen onder zadeldak, gedateerd 1927 door middel van gevelsteen in de geveltop. Eclectische trapgevel.


ID: 301779 | Bouwkundig element

Grote Markt met omgeving

Admiraal Ronarchstraat, De Breyne Peellaertstraat, Generaal Baron Jacquesstraat, Grote Markt, Konijnenstraat, Koning Albertstraat, Sint-Niklaasstraat, Torenstraat, Van Pouckestraat, Vrijheidsplein (Diksmuide)
De Grote Markt is een groot rechthoekig, gekasseid marktplein dat de kern van de kleine stad Diksmuide vormt. De meest verzorgde en architecturaal uitgewerkte wederopbouwpanden vindt men aan de Grote Markt en de aanpalende hoofdstraten.