Voorbeelden van Wederopbouw in de martelaarssteden Leuven en Dendermonde

ID: 48916 | Bouwkundig element

Ensemble van winkels

Koningin Astridlaan 4-7 (Dendermonde)
Ensemble van gelijktijdig gebouwde woon-/winkelhuizen in opdracht van Pierre Vlieghe in 1938 in neostijl. Enkelhuizen van twee traveeën en twee bouwlagen onder leien zadeldaken.


ID: 207137 | Bouwkundig element

Nationale Bank

Kerkstraat 20-22 (Dendermonde)
Het huidige pand werd volgens een bouwaanvraag van 1923 opgetrokken als filiaal van de Nationale Bank van België naar plannen van architect Eugène Dhuicque. De volledige voorgevel werd voorzien van een natuurstenen parement en uitgewerkt in een monumentale vormentaal, gerealiseerd in neo-Franse-barokstijl. Aan de straatkant opgevat als een breedhuis, in werkelijkheid uitgewerkt op een L-vormig grondplan.


ID: 72817 | Bouwkundig element

Hoekpand

Justus Lipsiusstraat 2 (Leuven)
Rotondevormig opgevat hoekpand met de Leopoldstraat, waarvoor de bouwvergunning dateert van 1922.


ID: 206707 | Bouwkundig element

Ensemble Schippershuis en In 't Oude Woud, met Café Gambrinus

Grote Markt 13 (Leuven)
Het ensemble dateert uit de wederopbouwperiode. Het pand werd volgens 1929 gedateerde plannen van architect L. Govaerts geconcipieerd met afzonderlijke wooneenheden per verdieping en een café-etablissement op de begane grond.


ID: 125500 | Bouwkundig element

Martelarenplein en omgeving

Diestsestraat 252-254, Martelarenplein 1-14, 15, Tiensevest 2-22 (Leuven)
Bij de wederopbouw na 1914 werd er niet geopteerd voor een herstel of kopiëren van het vooroorlogse, neoclassicistische architecturale uitzicht. De nieuwe, naoorlogse bebouwing werd opgetrokken in de zogenaamde wederopbouwstijl, gekenmerkt door een eclectische gevelarchitectuur met integratie van eigentijdse en gefantaseerde bouwelementen.