Voorbeelden van Wederopbouwhoeves in de frontstreek

ID: 308102 | Bouwkundig element

Langgestrekte wederopbouwhoeve met Lourdeskapel

Oude Moorsledestraat 12 (Zonnebeke)
Aan de straat gelegen wederopbouwhoeve van vóór 1928. Gaaf bewaarde kleine hoeve van het langgestrekte type met aansluitende Lourdeskapel, opgetrokken in regionalistische baksteenarchitectuur. In de langgestrekte hoeve zijn van west naar oost de boerenwoning, paardenstal, koeienstal, varkensstal, schuur en een andere stal ondergebracht.


ID: 30852 | Bouwkundig element

Wederopbouwhoeve West-Bellegoed

Kemmelseweg 66 (Ieper)
De historische hoeve West-Bellegoed is in 1921-1923 op de vooroorlogse locatie herbouwd door de Ieperse architect Cyrille Schmidt. De regionalistische baksteenarchitectuur van de wederopbouwhoeve is erg beeldbepalend in het open akkerlandschap. De hoeve met semigesloten, vierkante opstelling is omgeven door een grotendeels bewaarde, ruime omwalling, die minstens teruggaat tot de 18de eeuw. Vanaf de straat trekken de imposante, in een tuin gelegen boerenwoning met dakvenster en wapenschild, en de chicorei-ast de aandacht.


ID: 32634 | Bouwkundig element

Herenhoeve Traisnel

Lokerstraat 49 (Heuvelland)
Imposante herenhoeve aan de voet van de Kemmelberg; jaartal 1925 in rechter stalzijgevel. Uitvoering enigszins afwijkend van het voorontwerp, echter teruggaand op de regionale 19de-eeuwse hoevebouw, zie opstelling.


ID: 78178 | Bouwkundig element

Kasteelhoeve

Oostendestraat 87 (Diksmuide)
De erftoegang is gemarkeerd door hekpijlers en de kapel. De tweeledige structuur van de site bestaat uit het omwalde opperhof, minimaal teruggaand tot de 17de eeuw, met het landhuis en het niet omwalde neerhof met de stal- en schuurvleugel, en het hondenhok. Het behoud van de woning op het opperhof vormt een uitzonderlijk gegeven bij de wederopbouw. In 1920-1921 werd de stal- en schuurvleugel op het neerhof herbouwd door de Brusselse architect Hippolyte Steels. In 1923-1925 stond de Kortrijkse architect Richard Acke in voor de wederopbouw van het landhuis. De sierlijke brug met poort over de wal vormt net als de kapel van 1930 een toevoeging uit de wederopbouw.