Voorbeelden van Van schuttersweide tot schutterstoren

ID: 72807 | Bouwkundig element

Schutterstoren of Toewip met herbergpui

Diestsestraat 182 (Leuven)
Herbergpui van voormalige herberg “In de toewip” met achteraan op het perceel schutterstoren of Toewip. De herbergpui met betegeling uit de art-decoperiode en de Toewip werden volgens de bouwplannen in 1936 opgetrokken door brouwerij en mouterij "De Eendracht". Tot 2019 hield de gelijknamige Toewipmaatschappij haar schietingen in deze toren.


ID: 31257 | Bouwkundig element

Herberg De Patryze met staande wip

Westouterseweg (Poperinge)
Leegstaande landelijke herberg van het type afspanning, uit de tweede helft van de 19de eeuw. Nabijgelegen weide met staande wip omgeven door leilinden.


ID: 29074 | Bouwkundig element

Sportterreinen Park Lagache

Spinstersstraat 115 (Ronse)
Sportterreinen uit de vroege jaren 1920, “Park Lagache” genoemd naar oprichter textielfabrikant Henri Lagache. De sportterreinen omvatten een schutterstoren voor het handboogschieten op staande wip in voor zijn personeel, een voetbalveld met kantine en tribunes en een openluchtzwembad.


ID: 29060 | Bouwkundig element

Schutterstoren Sint-Sebastiaansgilde met villa

Sint-Pietersnieuwstraat 38 (Ronse)
Schutterstoren van de Sint-Sebastiaansgilde, in 1956 gebouwd naar ontwerp van architect Henri Cuvelier uit Ronse. Op de Ferrariskaart (1771-1778) was in deze omgeving reeds een wipweide met twee staande wippen aangeduid. Een villa uit 1942 naar ontwerp van Richard Cordier bij de schutterstoren werd, eveneens in 1956, ingericht als “Auberge Sint Sebastien”. Ook het oorlogsgedenkteken naar ontwerp van de Gentse architect Lelubre, met beeldhouwwerk van Geo Verbanck, verwijst naar de schuttersgilde.


ID: 23861 | Bouwkundig element

Herberg De Beiaard met schutterstoren

Grote Markt 21 (Roeselare)
In oorsprong winkelpand van 1893 waarin opeenvolgend bakkerij-herberg “Den Oven” en herberg “De Beiaard” gevestigd waren. Achter de herberg liet de Handbooggilde De Verenigde Vrienden in 1937 een hoge schutterstoren bouwen. De toren rijst boven de noordelijke gevelrij van de Grote Markt uit en heeft daardoor een bakenfunctie.


ID: 308509 | Bouwkundig element

Herberg met schutterstoren

Brugsestraat 20 (Kortrijk)
In kern 19de-eeuwse herberg, tot eind 20ste eeuw bekend als In Willem Tell, met achteraan het vroegere lokaal en de schutterstoren van de handboogschuttersgilde Willem Tell. Deze werd opgericht in 1926 en in 1932 werd er een schutterstoren gebouwd.