Lange Zoutstraat

Beschrijving

Van Grote Markt naar Korte Zoutstraat met vroegere Poort of Hoogstraat en aldus horend tot belangrijk stratenpatroon van oude stadskern. In middeleeuwen uitsluitend afgestemd op zouthandel; vermelding als "Zoutstraat" eind 13de eeuw en blijkbaar zeer vroeg druk bebouwd te besluiten uit de verschillende volgens archiefstukken van de 15de eeuw en volgende bekende huisnamen, vlug evoluerend naar een meer gediversifieerde handels- en woonfunctie; talrijke vooraanstaande bewoners midden verschillende ambachtslieden; even grote diversiteit in de bebouwing, constante vernieuwingen, vaak met behoud en aanpassing van oude kern. 19de-eeuws straatbeeld gemarkeerd door bepleisterde en witgeschilderde gevels; talrijke houten winkelpuien en ertussen liggende 19de-eeuwse herenhuizen met koetspoort, balkons, enzomeer, onder meer nummer 25, 29, 31, 32; sierlijker uitgewerkt nummer 15 en 35; perspectief naar de Markt, toen nog afgesloten door het silhouet van de kiosk, waarvan de inplanting wellicht overeenkomt met de huidige bloemperk-vluchtheuvel aldaar. Heden is de scenografie voornamelijk beheerst door de winkelpuien, opklimmende reclamebordbekledingen, uithangborden, enzomeer; de kwaliteitsvolle bebouwing is hierdoor als het ware van secundair belang geworden.

Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle