Bredestraat

Beschrijving

Meest noordelijke gedeelte van de belangrijke verbindingsweg Antwerpen-Schelle die de gemeente verticaal en evenwijdig met de Schelde doorsnijdt. Vormt grotendeels scheiding industrieterreinen en woongebied. In 1547 genaamd de "Gemeyne heyrstraete", "Breestraete" (1599, 1617), "Provinciale Steenweg van Antwerpen naar Schelle" (1896) enzomeer. Sinds de 20ste eeuw in verschillende delen gesplitst. Gedeeltelijk gekasseid voor 1600, overige gedeelte was een eenvoudige aardeweg. Pas tot Schelle gekasseid in 1825.

Noordelijk gedeelte van de huidige Bredestraat vormde in de 16de en 17de eeuw het voornaamste gehucht van Hemiksem. Daarvan getuigde het grote aantal brouwerijen en herbergen; circa 1500 stonden er zelfs twee kapellen. Hier waren ook de steengelagen van Van Schoonbeke en Van Hencxthoven gelegen en stond de schandpaal en de galg.

Lintbebouwing namelijk gegroepeerde eengezinswoningen van twee bouwlagen onder zadeldaken, uit de tweede helft van de 20ste eeuw; voortuintjes. Hiertussen aantal arbeiderswoningen uit de 18de en de 19de eeuw.

Auteurs: Wylleman, Linda