Geografisch thema

Callebeekstraat

ID
1783
URI
https://id.erfgoed.net/themas/1783

Beschrijving

Ten westen van de gemeente, verbinding tussen Provinciale Steenweg en veer over de Schelde. Sinds 1951 geasfalteerd. Naar Schelde toe afdalende straat met aan weerszijden door kleiwinning afgegraven gronden. Tevens is de bebouwing tegen de Schelde door deze afgraving ook op verschillende niveau's gelegen.

Callebeek vormde reeds vroeg een gehucht aan de Schelde bij het veer en steenbakkerijen. Eerste vermelding van het veer in schepenakte van 1334. Om schepen toe te laten gemakkelijker te lossen en te laden liet in 1791 Jacobus Boey een "emer" of hoofd tegen de Schelde plaatsen. In 1845 werd er een aanlegplaats aangebracht. Vormde samen met de huidige K. De Backerstraat de verbinding dorpskern (Lindelei)veer. Tussen Lindelei en veer stonden er in 1679 een 30-tal huizen en in 1772 28 huizen en een drietal hoeven.

Vanaf 1870 komt meer bebouwing voor. Gekasseid in 1841, en verbreed in 1891 en 1892. Tegen Provinciale Steenweg lintbebouwing met bescheiden eengezinswoningen van twee bouwlagen onder zadeldaken. waarvan de meeste uit het eerste kwart van de 20ste eeuw.

Daarna alleenstaande noodwoningen, en tegen de Schelde twee reeksen arbeiderswoningen.


Bron     : Plomteux G., Steyaert R. & Wylleman L. 1985: Inventaris van het cultuurbezit in BelgiĆ«, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 10N1 (A-He), Brussel - Gent.
Auteurs :  Wylleman, Linda
Datum  :


Relaties

 • Omvat
  Noodwoningen

 • Omvat
  Reeks arbeiderswoningen

 • Omvat
  Reeks van drie arbeiderswoningen

 • Omvat
  Twee dorpswoningen

 • Is deel van
  Hemiksem


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Callebeekstraat [online] https://id.erfgoed.net/themas/1783 (Geraadpleegd op )