Gemeenteplaats

Beschrijving

Dorpscentrum, eertijds zogenaamd "De Lint". Langwerpig plein uitlopend ten noorden in Heiligstraat en ten zuiden in Kerkstraat; gekruist door de as Lindelei-Assestraat. Huidig uitzicht dateert slechts uit de tweede helft van de 19de eeuw. Eertijds driehoekig pleintje dat aan belang won door oprichting postcentrum op "Hemiksemhof" onder familie de Tassis (16de tot 17de eeuw).

Pastoriegronden werden in 1855 ingelijfd bij het dorpsplein, alsook het kerkhof in 1910. In de westelijke hoek kerk met oorlogsmonument aan westzijde, gemeentehuis ertegenover, en in de oostelijke hoek de pomp. Eerder schaarse lintbebouwing, uit de 19de eeuw van één bouwlaag waartussen recente woningen van twee bouwlagen.

Auteurs: Wylleman, Linda