St. Bernardse steenweg

Beschrijving

Zuidelijk deel van de voorname verbindingsweg Antwerpen - Schelle. Voor de kasseiing in 1825 was dit een eenvoudige aardeweg met toegangswegen tot de Sint-Bernardsabdij namelijk de huidige Nijverheidsstraat (tot circa 1788-1790), en Depotstraat (getuige van de dreef die in 1788-1790 getrokken werd tot aan Kerkeneinde).

Enkele gebouwen afhankelijk van de abdij bevonden zich aan deze weg zoals de "Wit-Kruis-" of "Schaliënhoeve" (in 1612 opgericht op gronden van de "Bouwerijhoeve") en de watermolen aan de Vliet (uit de 15de eeuw, aangeslagen bij Franse bezetting en verkocht, door brand geteisterd in 1890 en vervangen door molen aangedreven door stoom. Nu staan op deze plaats de vrij recente gebouwen van de "Molens van Hemiksem"). Tegenover de molen stond in de 16de eeuw een brouwerij, vervallen in de 17de en de 18de eeuw ingericht als woning (nu verdwenen).

De steenweg werd slechts volop bebouwd vanaf circa 1900; vandaar een lintbebouwing met bescheiden arbeiderswoningen van twee bouwlagen onder zadeldaken en enkele herenhuizen.

Auteurs: Wylleman, Linda