Molenstraat

Beschrijving

Drukke straat met gebogen verloop, neerlopend van de Grote Markt naar de vroegere zogenaamd "Werf" bij de Dender waar de watermolens waren opgericht door de hertogen van Vlaanderen.

Aantal huisnamen vermeld vanaf de 15de en talrijke gegevens uit de 17de en de 18de eeuw wijzen op de handels- en residentiële functie van de straat: woningen van vooraanstaanden, refugiehuis van de abdij van Ninove, afspanningen..., wat het heterogeen karakter van de straat kan verklaren: aaneenschakeling van brede en smallere panden, meestal met oude kern, schakering van doorsnee-architectuur (voornamelijk lijstgevels uit eind 18de - 19de eeuw) en meer stijlbewuste die de evolutie van de privé-architectuur duidelijk illustreerde (driekwarthuis met houten gevel bewaard tot 1892, trapgevel in traditionele stijl, meer barok getinte gevel van het vroegere huis Sonck, enzomeer...). Het gedeelte vanaf het kruispunt De Coninckstraat moest worden wederopgebouwd na de tweede wereldoorlog. De toenemende handelsfunctie heeft anderzijds uniformerend gewerkt: meestal recente winkelpuien en reclameborden zonder enig verband met de bovenbouw. Inplanting van het grootschalig Cultureel Centrum bij de De Coninckstraat, waarvoor ook nog een aantal huizen moesten verdwijnen. Het deel van de Grote Markt tot de Kapellestraat sluit nog grotendeels aan bij de 19de-eeuwse ordonnantie van de Grote Markt spijts enkele nieuwe gebouwen (voornamelijk onpare nummers); prettig uitgewerkt hoekpand aan de Rozemarijnstraat (begin 20Ste eeuw) met overhoeks torentje als blikvanger.

Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle