Geografisch thema

Peperstraat

ID: 185   URI: https://id.erfgoed.net/themas/185

Beschrijving

Smal straatje vermeld sinds 1401, ook wel zogenaamd "St.-Sebastiaansstraatje" naar de aldaar van oudsher gevestigde handboogschuttersgilde van Sint-Sebastiaan. Vroegere verbinding tussen de Katte- en de Kapellestraat waar ze uitkwam tussen het klooster der Capucijnen en dat van de Zwarte Zusters; omgebogen tracé naar de Esplanadestraat bij de oprichting van de Krijgsgevangenis, latere Pupillenschool; haar hoge, haast blinde bakstenen muren lijnen deze bocht af en contrasteren fel met de doorsnee-bebouwing van arbeiderswoningen uit het vierde kwart van de 19de eeuw en het eerste kwart van de 20ste eeuw die trouwens verdwijnen voor het aanleggen van parkings. Betreurenswaardige afbraak van het hoekpand Kattestraat (naast nummer 39) waardoor de juiste relatie en overgang tussen beide straten werd verminkt en een opnieuw in te vullen gaping ontstond in beide.


Bron     : D'Huyvetter C., de Longie B. & Eeman M. met medewerking van Linters A. 1978: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Aalst, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 5N1 (A-G), Brussel - Gent.
Auteurs :  d'Huyvetter, Clio, de Longie, Bea, Eeman, Michèle
Datum  : 1978


Relaties

  • Omvat
    Arbeidershuisje

  • Is deel van
    Aalst

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Peperstraat [online] https://id.erfgoed.net/themas/185 (Geraadpleegd op 05-12-2020)