Koningin Astridlaan

Beschrijving

Gekasseide dreef aangelegd in 1871, lopend van station Kapellen naar Hoogboomsteenweg. Gelegen in gehucht Hoogboom en eertijds "IJzerenweglaan" genaamd.

Bebouwing: landhuizen van circa 1905-1910 binnen grote omhaagde of omheinde domeinen, bij station aantal landhuizen uit het tweede kwart van de 20ste eeuw onder rieten daken.

De meeste landhuizen zijn opgetrokken in cottagestijl met pseudo-vakwerk in puntgevels en bovenste verdieping, overkragende daklijsten met windborden, houten balkons en erkers, zoals bij nummers 36, 41, 51, 65, 69 en 71. Andere gebouwen zijn in neotraditionele stijl met accent op de gekleurde bakstenen banden en tegelversiering in panelen of boogvelden zoals bij nummers 38, 43 en 60. Tenslotte een groot herenhuis nummer 5.

Bron: PLOMTEUX G., STEYAERT R. & WYLLEMAN L. 1985: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 10n2 (Ho-Ra), Brussel - Gent.
Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita