Geografisch thema

Windmolenstraat

ID
188
URI
https://id.erfgoed.net/themas/188

Beschrijving

Oud straatje dat vanaf eind 16de eeuw leidde naar de vroegere "Koornwindmolen" ingeplant op de hoogte van de Somphoek en duidelijk herkenbaar op de 17de-eeuwse stadsgezichten; in 1839 gekocht door de stad en later afgebroken; toponiem "Molenplein". Verlaten voor verlengde van Zonnestraat. Verbreding van het straatje na afbraak van krotwoningen, onder meer de zogenaamde "Koer Callaert", in 1913. Heden bebouwd met arbeiderswoningen van het enkelhuistype: twee bouwlagen en twee traveeën onder zadeldak. Veelal verankerde, nu gecementeerde lijstgevels met rechthoekige muuropeningen, doorgaans met aaneenschakeling: deurvenster-deur-venster enzomeer onderbroken door een paar winkelpuien met centrale of zijingang.


Bron     : D'Huyvetter C., de Longie B. & Eeman M. met medewerking van Linters A. 1978: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Aalst, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 5N1 (A-G), Brussel - Gent.
Auteurs :  d'Huyvetter, Clio, de Longie, Bea, Eeman, Michèle
Datum  :


Relaties

  • Omvat
    Beluik Ingang Borreman

  • Is deel van
    Aalst


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Windmolenstraat [online] https://id.erfgoed.net/themas/188 (Geraadpleegd op )