Geografisch thema

Windmolenstraat

ID
188
URI
https://id.erfgoed.net/themas/188

Beschrijving

Oud straatje dat vanaf eind 16de eeuw leidde naar de vroegere "Koornwindmolen" ingeplant op de hoogte van de Somphoek en duidelijk herkenbaar op de 17de-eeuwse stadsgezichten; in 1839 gekocht door de stad en later afgebroken; toponiem "Molenplein". Verlaten voor verlengde van Zonnestraat. Verbreding van het straatje na afbraak van krotwoningen, onder meer de zogenaamde "Koer Callaert", in 1913. Heden bebouwd met arbeiderswoningen van het enkelhuistype: twee bouwlagen en twee traveeën onder zadeldak. Veelal verankerde, nu gecementeerde lijstgevels met rechthoekige muuropeningen, doorgaans met aaneenschakeling: deurvenster-deur-venster enzomeer onderbroken door een paar winkelpuien met centrale of zijingang.


Bron: D'HUYVETTER C., DE LONGIE B. & EEMAN M. met medewerking van LINTERS A. 1978: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Aalst, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 5n1 (A-G), Brussel - Gent.
Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Beluik Ingang Borreman

  • Is deel van
    Aalst


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Windmolenstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/188 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.