Groeningenlei

Beschrijving

Ten noordwesten gelegen weg naar Aartselaar, doorheen landbouwgebied bij Groeningenhof waarin hoeven die door aardewegen verbonden zijn met de straat. Bebouwing aan de straat voornamelijk ingenomen door recente villabouw. Vormde samen met Doornstraat en Molenstraat mogelijk een oude Nervische weg tussen Kontich en Wilrijk. Vormde samen met de huidige Molenstraat in de 15de en 16de eeuw de Vrijsellei namelijk de weg naar het leen- en laathof Vrijsel, gevestigd op de huidige Baddenbroekse hoeven. Huidige benaming, officieel sinds 1930, duikt reeds op in de 19de eeuw en is afgeleid van het kasteel zogenaamd "Groeningenhof". De eerste kasseiing werd voltooid eind oktober 1841. Bestraat en verbreed circa 1953.

• VAN PASSEN R., Geschiedenis van Kontich, uitgave Gemeentebestuur Kontich, 1964, p. 33, 37, 867.
  • VAN PASSEN R., Toponymie van Kontich en Lint, Gent, Vlaamse Academie voor taal- en letterkunde, 1962, p. 228, 618.

Auteurs: Wylleman, Linda