Mechelsesteenweg

Beschrijving

Geplaveide straat in dorpskern. Deel van de verbinding Antwerpen-Mechelen. Werd in 1398 aangeduid met de benaming Heerstrate, en 's Herenstrate in de 15de eeuw. Van de Mechelse Heerweg is reeds sprake in de 15de eeuw en in 1666 aangeduid als Mechelse Steenweg. Sinds 1892 huidige benaming officieel erkend. Werd bij bestrating in 1706 rechtgetrokken en kreeg toen de huidige lijnrichting.

Lintbebouwing van meestal twee bouwlagen uit het vierde kwart van de 19de eeuw, onder meer groot aantal handelshuizen. Na splitsing met Duffelsesteenweg wordt het een bredere, geasfalteerde straat met open bebouwing waartussen gegroepeerde rijhuizen en alleenstaande woningen uit de 20ste eeuw. Oudste bebouwing gesitueerd tussen Reepkenskapel en dorpskern, onder meer enkele kleine hoeven en alleenstaande landhuizen.

• VAN PASSEN R., Geschiedenis van Kontich, uitgave gemeentebestuur Kontich, 1964, p. 30-34,620,623. 624, 666, 673-675, 835, 837.
  • VAN PASSEN R., Toponymie van Kontich en Lint, Gent, Vlaamse Academie voor taal- en letterkunde, 1962, p. 258, 274, 425.

Auteurs: Wylleman, Linda