Geografisch thema

Sint Jorisstraat

ID: 191   URI: https://id.erfgoed.net/themas/191

Beschrijving

Smal en gekasseid straatje tussen de Hopmarkt en de Lange Zoutstraat waar het onder het huis nummer 23 uitkomt. Genaamd naar de schuttersgilde die er tijdens het Ancien Regime gevestigd was; de vroegst bekende benaming van 1506 "Poortgang van St Joris Hove", en "St. Joorys Schuttery ganghe" leggen duidelijk het verband en typeren meteen de straat.

Herkasseiing in 1564 en 1699. Heden bebouwd met breedhuizen van twee of drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Aantal oude kernen aangepast in de 19de eeuw en dan uitgewerkt als bepleisterde en witbeschilderde gevels met rechth. muuropeningen in vlakke of geriemde omlijstingen, al dan niet voorzien van vernieuwd parement. Opmerkelijk aantal verzorgde houten winkelpuien met neoclassicistische inslag (nummer 13, 15, 16, 17, 19) wijzend on de toenmalige handelsfunctie die heden sporadisch is vertegenwoordigd en blijkbaar voornamelijk wordt verdrongen door recent ingewerkte garages. Schaalvergroting naar de Hopmarkt toe. 19de-eeuwse enkelhuizen met drie bouwlagen (nummer 27, 29) en lager verwaarloosd hoekpand gelegen tegenover een recent buitenschalig kantoorgebouw.


Bron     : D'Huyvetter C., de Longie B. & Eeman M. met medewerking van Linters A. 1978: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Aalst, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 5N1 (A-G), Brussel - Gent.
Auteurs :  d'Huyvetter, Clio, de Longie, Bea, Eeman, Michèle
Datum  : 1978


Relaties

  • Is deel van
    Aalst
    Aalst (Aalst)

  • Omvat
    Stadswoning
    Sint Jorisstraat 25 (Aalst)