Sluierstraat

Beschrijving

Smal, nauwelijks gebogen straatje tussen Priester Daensplein ten westen van de Sint-Martinuskerk en de Lange Zoutstraat. Voorheen zogenaamd " 't Sloyenstraetken" en " 't Parochiaenstraetkin" (1446-1669), midden 18de eeuw "Kerckhofstratien" en eind 18de eeuw " 't Hoogkerckstratien", benamingen die telkens zinspelen op ligging en relatie met de kerk, die ook functie en bewoning door geestelijken, kosters, zangmeesters heeft in de hand gewerkt. Aanvankelijk geen winkels en slechts twee herbergen (tweede helft van de 18de eeuw). In zijn huidige vorm: op pare zijde, voornamelijk witbepleisterde lijstgevels van rijhuizen van drie traveeën en twee verdiepingen onder zadeldak, 19de-eeuws uitzicht doch mogelijk oudere kern (nummer 4, 6 en volgende); een paar vrij eenvoudige houten winkelpuien.

Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle