Hendrik Kuijpersstraat

Beschrijving

Gebogen straat met gaaf bewaarde oostelijke gevelwand daterend uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, nummer 58 gedateerd 1909. Burgerhuizen van het enkelhuistype, twee à drie traveeën en twee of drie (nummers 60, 62) bouwlagen onder pseudo-mansarde- en zadeldaken (mechanische pannen en leien). Overwegend lijstgevels geritmeerd door topgevels (nummers 36, 38, 50, 52 en 54), verhoogde travee (nummers 4, 6, 8, 10, 12, 14, 16, 18, 22, 28 en 46), erkers (nummers 6, 8, 12 en 16) en balkons (nummers 14, 18, 20, 24, 26, 40, 48, 50, 54, 58, 60 en 62). Gekleurde baksteen en natuursteen, verlevendigd met banden en versierde panelen. Meestal rechthoekige of getoogde muuropeningen onder kleurige ontlastingsbogen. Nummer 20: sgraffito met opschrift "Oost West Thuis Best" en ijzeren balkonhek in Art Nouveau. Aan westzijde: reeks van vijf enkelhuizen (nummers 91 tot 99) uit het eerste kwart van de 20ste eeuw; witte bakstenen lijstgevels van drie traveeën en twee bouwlagen telkens verhoogd met dakvenster onder puntgevel (nummers 91 en 93) of gebogen waterlijst (nummers 97 en 99). Rondboogvormige (nummers 91 en 93) of getoogde (nummers 95, 97 en 99) muuropeningen. Kleurige gevelversiering met banden en panelen. Balkon alleen bewaard op nummer 93.

Auteurs: Steyaert, Rita