Hellegat

Beschrijving

Hellegat is de naam van een oude steenbakkerijsite gelegen in de zuidoostelijke hoek van de gemeente en ten oosten aansluitend bij de gelijkaardige wijk Noeveren op Boom. De noordelijke grens wordt gevormd door de intercommunale baan zogenaamd "Boomsestraat", de zuidelijke grens door de Rupel. Een voetweg, parallel aan de Rupel zogenaamd "Steenbakkerijen" doorkruist de wijk van oost naar west, diverse straatjes, zogenaamd "Hellegat", "Struyfstraat ", "Tuyaertsstraat", "Keizerstraat", " Legastraat" en "De Laetstraat" doorsnijden het gebied van noord naar zuid.

Typische wijk voor Rupelstreek met woonhuizen aan de straten, ovens en werkplaatsen op de tussenliggende percelen; aan de noordzijde van de Boomsestraat, kleiputten, machinekamers en droogloodsen (vrijwel alles gesloopt). De woonstraatjes, loodrecht afdalend naar de Rupel zijn aan de waterkant door middel van een weg zogenaamd "Steenbakkerijen" onderling verbonden en via de Kapelstraat met het centrum; meer landinwaarts loopt de Boomsestraat waar voornoemde straatjes op uitkomen en aldus met de buitengemeenten in contact staan.

Bebouwing van in serie gebouwde arbeidershuisjes van twee à drie traveeën en een, anderhalve of twee bouwlagen onder pannen zadeldak; te dateren in de 19de eeuw. Bakstenen, bepleisterde en beschilderde of gecementeerde lijstgevels met rechthoekige of segmentbogige muuropeningen; weinig versiering; sommige huizen voornamelijk aan Boomsestraat met verschillend aantal bouwlagen aan voor- en achtergevel zie niveauverschil tussen straat en achterliggend afgegraven terrein; een aantal huizen met afzonderlijk berghok en latrine. De meeste zijn in goede staat; verschillende vernieuwingen aan bekledingen, ramen en deuren.

Naast de arbeiderswoningen enkele meesterwoningen: dubbelhuizen van drie à vier traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadel- of schilddak in sobere laat-classicistische stijl, uit de eerste helft van de 19de eeuw, namelijk Noeverseweg nummer 20, Steenbakkerijen nummer 61 (thans opgesplitst in twee woningen) en 63, Hellegat nummer 41 zogenaamd "Hof Mouriau" en nummer 78. Openbare voorzieningen zijn het voormalige buurtschooltje - circa 1900 - aan de Boomsestraat, en de parochiekerk op Hellegat.

Auteurs: Steyaert, Rita