Geografisch thema

Vooruitgangstraat

ID
200
URI
https://id.erfgoed.net/themas/200

Beschrijving

Straat behorend tot de aanleg van de stationswijk, als bedoelde doch niet volledig geslaagde symmetrische tegenhanger van de A. Liénartstraat. Lopend van zuidoostelijke hoek van het L. Bauwensplein (vroeger Fabriekplein) eindigt het perspectief schuin op het station; in andere richting, overhoekse benadering van het vermelde plein met Veldstraat in de verlengde as. Nog vrij homogene bebouwing met voornamelijk enkelhuizen van twee en een halve verdieping en drie of meerdere traveeën; verschillende kroonlijsthoogten voornamelijk afhankelijk van de hoogte van de halve verdieping. Bepleisterde en witgeschilderde lijstgevels met vrij eenvoudige ordonnantie en versiering; sommige opstanden worden met kleine of geen varianten toegepast op belendende panden (onder meer nummer 4, 6, 8). Opmerkelijke balkons met verzorgd ijzeren hek boven de voordeur of voor de middentravee van de bel-etage, die aldus een verspringend element vormen in het vrij continu ritme.


Bron: D'HUYVETTER C., DE LONGIE B. & EEMAN M. met medewerking van LINTERS A. 1978: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Aalst, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 5n1 (A-G), Brussel - Gent.
Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

 • Omvat
  Burgerhuis

 • Omvat
  Drie gelijkaardige burgerhuizen

 • Omvat
  Herenhuis

 • Omvat
  Identieke burgerhuizen

 • Omvat
  Stadswoning

 • Omvat
  Toegangsgebouw tot voormalig tabaksmagazijn

 • Is deel van
  Aalst


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Vooruitgangstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/200 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.