Geografisch thema

Sint Jacobstraat

ID
2174
URI
https://id.erfgoed.net/themas/2174

Beschrijving

Aardeweg aan de 's Hertogendijk, nabij de Sint-Jacobsbeek. Gelegen in het noordwesten van de gemeente op de grens met de deelgemeente Stabroek. Landbouwgebied met overblijfsel 's Hertogendijk aangelegd in de 13de eeuw in opdracht van hertog Hendrik II (1248-1261).

Liep oorspronkelijk van de Kruisschans - aan de Schelde te Lillo - naar het hoogland nabij de wijk de Heuvels. Later zogenaamd "Kauwensteinsedijk" naar het kasteel Kauwenstein uit de 15de tot 16de eeuw. Tijdens de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648) werden hier twee schansen aangelegd namelijk de Sint-Jacobsschans en de Peckgatschans. De Sint-Jacobsschans, werd aangelegd in 1585.


Bron     : Plomteux G., Steyaert R. & Wylleman L. 1985: Inventaris van het cultuurbezit in BelgiĆ«, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 10N3 (Ru-Z), Brussel - Gent.
Auteurs :  Wylleman, Linda
Datum  :


Relaties

 • Omvat
  Duitse bunker

 • Omvat
  Hoeve in U-vorm

 • Omvat
  Woonstalhuis

 • Is deel van
  Hoevenen


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Sint Jacobstraat [online] https://id.erfgoed.net/themas/2174 (Geraadpleegd op )