Kanaal van Dessel naar Schoten

Beschrijving

Het Kanaal van Dessel over Turnhout naar Schoten werd gegraven in 1864-74. Op een afstand van 10 kilometer (grondgebied Sint-Job - Schoten) werden negen sluizen aangebracht; de installaties die dateren uit de periode van aanleg werden vernieuwd in 1947 (zie inscripties in sluisdeuren) ten gevolge van oorlogsschade. Voorts werden enkele metalen ophaalbruggen aangebracht namelijk ter hoogte van Elshoutbaan en Bloemendaallaan-Wezelsebaan. De bijhorende sluis- en brugwachtershuisjes zijn steeds volgens hetzelfde patroon gebouwd.

Auteurs: Plomteux, Greet