Langestraat

Beschrijving

De Langestraat, eertijds 's Heren straete, was een deel van de oude baan van Brussel over Mechelen en Lier naar Breda. Een gedeelte van de Langestraat, namelijk de dorpskern ten noorden van de kerk, behoort tot de zogenaamde Biest, de oude dorpskern. Begraasd, driehoekig dorpsplein met lindeboom, oorlogsmonument en dorpspomp, laatst genoemde heropgericht in 1972: hardstenen pijler met paneelwerk, bekronende pijnappel; aan zuidzijde pilaster met gebogen en gegroefde schacht; aan noordzijde bakstenen pijler met pomp.

Bron: PLOMTEUX G., STEYAERT R. & WYLLEMAN L. 1985: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 10n3 (Ru-Z), Brussel - Gent.
Auteurs: Steyaert, Rita

Aanvullende informatie

Heden is een groot deel van de Langestraat ter hoogte van de dorpskern gewijzigd in Amelbergastraat.

Auteurs : Kennes, Hilde