Groenstraat

Beschrijving

Oude landweg door de Potvlietvallei, bestond reeds in de 17de eeuw; straat lopend van het Laar naar de Kerkstraat (Antwerpen), vanaf nummers 63 en 76 op grondgebied Antwerpen. Rechte straat met enkelhuizen uit begin 20ste eeuw; bepleisterde en beschilderde, gecementeerde of gekleurde bakstenen lijstgevels van twee à drie traveeën en twee of drie bouwlagen. Noordelijk deel met overwegend bepleisterde lijstgevels gemarkeerd door imitatievoegen, doorlopende lekdrempels en kordons, enkele centrale balkons en kroonlijsten op klossen en modillons. Tegen het Laar aan: mooie gevelwand van gekleurde baksteengevels (nummers 1-17/ Helmstraat nummer 92). Eénheidsbebouwing nummers 7-13 en nummer 17/Helmstraat nummer 92, laatst genoemde met afgeschuinde hoektravee en Onze-Lieve-Vrouwebeeld naar Antwerpse traditie. Meer heterogene pare straatzijde, nummer 20 met art-nouveau-remeniscenties, nummer 22 met jaartal 1908.

Auteurs: Steyaert, Rita