Geografisch thema

Guldenvliesstraat

ID: 2260   URI: https://id.erfgoed.net/themas/2260

Beschrijving

De Guldenvliesstraat vormt de zuidelijke grens van de wijk Zurenborg, en meteen ook van het als stadsgezicht afgebakende gedeelte van deze wijk. Daarnaast vormt de straat ook een duidelijk grens tussen de residentiële wijk in het noorden en de arbeiderswijk ten zuiden van de straat.

Pas in 1920 kreeg de straat haar huidige naam. Omdat de straat deel uitmaakt van een historisch tracé, zijn er verschillende oude straatnamen bekend, zoals de Leemstraat of de Lange Leemstraat. De oude veldweg waarvan de straat ooit deel uitmaakte, lag in het verlengde van de Lange Leemstraat (Antwerpen), uitmondend bij de Borsbeeksepoort aan de voormalige Brialmontvesten en verder lopend als Gitschotellei (Berchem-Borgerhout) en Drakenhoflaan (Deurne).

Door de (deels) gekasseide straat lopen tramsporen, wat de straat een drukke verbindingsweg maakt door de wijk, van en naar het centrum van de stad Antwerpen.

Enkel de bebouwing aan de noordkant van de straat (even huisnummers) is opgenomen binnen de afbakening van het stadsgezicht van Zurenborg. Desondanks is het straatbeeld aan de noordzijde sterk verstoord, met talrijke verbouwingen en aanpassingen van de gevels. De aansluiting bij de residentiële verkaveling Zurenborg vertaalde zich in de bouw van een aantal art-nouveauwoningen in het begin van de 20ste eeuw. Ook de opvallende woning van beeldhouwer Josué Dupon is een getuige van de populariteit van de achterliggende wijk. Op de spitse hoek met de Generaal Van Merlenstraat (Generaal van Merlenstraat 2 en Guldenvliesstraat 2) staat een neoclassicistisch hoekpand met bewaarde houten winkelpui op de begane grond.

Van de bebouwing aan de zuidzijde van de straat is zo goed als elke woning verbouwd, verhoogd of aangepast. Enkel nummer 25 kunnen we selecteren als woning met gaaf bewaard parement en schrijnwerk. Het is een voorbeeld van een woning die werd gebouwd in de jaren 1870, nog voor de verkaveling van Zurenborg deze buurt populair maakte bij de burgerij.


Bron     : -
Auteurs :  Hooft, Elise
Datum  : 2015


Relaties

 • Is deel van
  Zurenborg
  Cogels-Osylei, Generaal Capiaumontstraat, Generaal Van Merlenstraat, Guldenvliesstraat, Leemputst...

 • Omvat
  Burgerhuis in art nouveau
  Guldenvliesstraat 36 (Antwerpen)

 • Omvat
  Burgerhuis in art nouveau
  Guldenvliesstraat 38 (Antwerpen)

 • Omvat
  Burgerhuis in beaux-artsstijl
  Guldenvliesstraat 4 (Antwerpen)

 • Omvat
  Eclectisch samenstel
  Guldenvliesstraat 32-34 (Antwerpen)

 • Omvat
  Ensemble in art nouveau
  Guldenvliesstraat 62-66 (Antwerpen)

 • Omvat
  Ensemble in art-nouveaustijl
  Guldenvliesstraat 56-58 (Antwerpen)

 • Omvat
  Huis De Reyger, woning en atelier van Josuë Dupon
  Guldenvliesstraat 40-42 (Antwerpen)

 • Omvat
  Neo-Vlaamserenaissance-winkelhuis
  Guldenvliesstraat 60 (Antwerpen)

 • Omvat
  Neoclassicistisch burgerhuis
  Guldenvliesstraat 28 (Antwerpen)

 • Omvat
  Neoclassicistisch burgerhuis
  Guldenvliesstraat 25 (Antwerpen)

 • Omvat
  Neoclassicistisch samenstel
  Guldenvliesstraat 20-22 (Antwerpen)